Logo Joseph Sternberg

Grand Opening on February 16th, 2002/ Firmeneinweihung / A cég felavatása

deutsche Version
english version

   Sternberg FactoryA helyi lakosok és a zenei világ kitüntetett érdeklodése mellett nyitott meg a JA Musik GmbH egy új üzemet Budaörsön, amely lényegében a Budapest felé vezeto autópálya mellett, a fováros közelében található.
 

EZoltan Juhaszzért alapította meg a markneukircheni JA Musik GmbH 2001-ben a Sternberg Hangszermanufaktúra Kft.-t, mint a markneukircheni Vogtländische Musikinstrumentenfabrik GmbH (B&S) leányvállalatát. Ott, Markneukirchenben képezték ki az elmúlt év folyamán a gyár jövobeni alkalmazottait, akik Juhász Zoltán ügyvezeto igazgató, képzett rézfúvós hangszerész mester irányításával kezdik meg a rézfúvós hangszerek gyártását trombitától a kürtökön át az eufóniumig.

A gyárépület egy zöld mezo közepén áll a BITEP ipari parkban, benne a rézfúvós hangszerek ezüstözését illetve lakkozását szolgáló legkorszerubb zsírtalanító berendezéssel, ultramodern galvanizáló és lakkozó berendezéssel.

A képen Juhász Zoltán

  A kézmuves, kisüzemi alapokon létesített rézfúvós üzem felállításával további magyar hagyományokhoz kapcsolódik a Gerhard A. Meinl vezette JA Musik GmbH. Részben, mert a 2. világháborúig Magyarországon a rézfúvós hangszerészek saját termékeket is eloállítottak, másfelol pedig a magyar kézmuves munka kultusza, híre általában is ismert volt egész Nyugat-Európában, elég csak a kerámia-, arany- és ötvösmuvességre gondolni. Ezért választotta a JA Musik Gruppe az újonnan alapított cég számára az akkori idoszak kisüzemi hagyományokkal rendelkezo hangszerész szakmájának ismert személyiségérol a Sternberg nevet.
  Janos Varga, Gerhard MeinlA gyáravatót egyfelol Budaörs, az annak idején dunai svábokkal benépesített (emiatt Wudersch néven is jegyzett) település római katolikus plébánosa, Varga János foesperes, másfelol Wittinghoff Tamás polgármester celebrálta. A megnyitót muzsika kísérte, amelyért részben a Városi Zeneiskola Fúvószenekarát, részben pedig az óriási nemzetközi sikereket aratott Ewald Rézfúvós Kvintettet illeti köszönet. A kvintett a JA Musik-Gruppe támogatását élvezi, aminek révén a muzsikusok a cég által készített B&S és Antoine Courtois Paris hangszereket használják.
  Bürgermeister Dr. WittinghoffBudaörs város nagyon boldognak mutatkozott az új vállalkozás megtelepedése miatt és a városi címer használatát engedélyezte a Joseph Sternberg márkavédjegy létrehozásakor.
  Gerhard Meinl, a JA Musik GmbH, de ugyanúgy a Sternberg Kft. ügyvezeto igazgatója és többségi tulajdonosa magától értodoen nemcsak a francia, norvég, német, amerikai japán és természetesen magyar zenei kereskedoket hívta meg erre az alkalomra, hanem sok muzsikust is, akik már régóta szoros munka- és baráti kapcsolatban állnak vele; köztük volt például Szabó László tubamuvész, a Zeneakadémia professzora, a fiatalok közül két máris világsztár. Boldóczki Gábor trombitamuvész (hangszere B&S trombita) és Szentpáli Roland tubamuvész Gábor Boldócki (rechts) mit István Sztán lfj. (aki Melton és B&S hangszereken játszik).

Televíziós felvételek is készültek és általában elmondható, hogy Magyarországon elragadtatás érzodik az új gyár léte, a saját hangszerek eloállítása miatt.

A húszfos gyárban most márciusban elkezdodo folyamatoknak már a folytatása is megtervezett; egyelore üzleti alapot az az értéknövelo tevékenység jelent majd, amelynek keretén belül a markneukircheni Vogtlândische Musikinstrumentenfabrik GmbH-ból érkezo hangszeralkatrészekbol összecsiszolt és felületkezelt kész instrumentumok indulnak vissza Szászországba, hogy onnan piacra kerüljenek. Ezzel párhuzamosan elkezdodik a cég saját hangszereinek kialakítása, amelyek Joseph Sternberg Budaörs márkanévvel indulnak majd a világpiacra. Ehhez sok kutató- és fejleszto munka szükséges, valamint az a képesség, hogy a kiemelkedo magyar muzsikusokhoz fuzodo kapcsolatot nagyon magas szinten tudja ápolni maga a Sternberg Kft. is.
Tervezzük, hogy 2003-tól rézfúvós hangszerésztanulók képzésével is foglalkozik a Sternberg Kft., akik aztán a rézfúvós hangszerek végso megmunkálásának egy új, és ismét sajátosan magyar kézmuves hagyományának továbbélését segíthetik elo.


20.2.2002
 Home  További fényképek a 2002. február 16-i gyáravatóról
 Musikkapelle Budaörs Ewald Brass