Logo Joseph Sternberg

Magunkról:

deutsche Version
english version

 Home 

2001-ben alapította meg a szászországi markneukircheni székhelyu JA Musik GmbH a Sternberg Hangszermanufaktúra Kft.-t. A JA Musik GmbH réz- és fafúvós hangszereket gyártó német és francia cégek csoportja.
Az alapítás ötlete a hangszereket és a muzsikáláshoz szükséges egyéb kiegészítoket forgalmazó Fon-Trade Kft. egyik igazgatójáé, Novotny Antalé volt. O maga, rézfúvós hangszerkészíto mester létére mindig is kapcsolatot tartott Vogtlanddal és gyakran látogatott Markneukirchenbe.

1991-ben Gerhard A. Meinl és a JA Musik GmbH privatizálta az egykori NDK állami tulajdonában lévo B&S gyárat. A 2000-es Frankfurti Vásáron az ottani szakemberek kezdtek el foglalkozni konkrétan a gyáralapítás gondolatával. Az ötletek termékeny talajra találtak. A maga is hangszerkészíto Gerhard A. Meinl, akinek családjában immár a 7. generáció foglalkozik e hivatással, Csehországból - a Szudéták beli Krašlicéból - származik, ahol elodjei 1803-ban kezdtek el fa- és rézfúvós hangszereket készíteni.
Ma Gerhard A. Meinl a JA Musik GmbH többségi tulajdonosa, ügyvezeto igazgatója, ugyanúgy ügyvezeto igazgatója a cég leányvállalatainak is. E minoségében kituno kapcsolatokat teremtett világhíru magyar muzsikusokkal: így például Szabó László tubamuvésszel, a Liszt Ferenc Zenemuvészeti Egyetem professzorával, Lencsés Lajossal, a stuttgarti szólóoboással és a Conservatoire National Superieure de Lyon professzorával, vagy a trombitás Boldoczki Gábor, a tubás Szentpáli Roland és a nemzetközi versenyeken rendre elso díjat nyero Ewald Rézfúvós Kvintett, mind-mind hangszerük már világszerte ismert ifjú csillagai.

Természetesnek tetszett, hogy egy kisüzemi, kézmuves jellegu rézfúvós hangszergyárat ugyancsak magyar hagyományokra alapozva építsünk fel. A 2. világháborúig a rézfúvós hangszerészek saját termékekkel is piacra léptek. És a kézmuves munka Nyugat-Európa számára inkább csak a kerámia-, arany- és ötvösmuves valamint borfeldolgozó ipart jelentette. Ezért választotta újonnan alapított cége nevéül a JA Musik-Gruppe a "Sternberg" nevet, amely ismert volt a kor hangszerész-kézmuves hagyományaiból. Juhász Zoltán hangszerész mesterrel több hangszerészt is soraiba állított a Sternberg Hangszermanufaktúra Kft., akik eddigi hangszerjavító tevékenységük mellett keresték az alkalmat, hogy rézfúvós hangszert készíthessenek, és ezt a Stenrberg Kft.-ben meg is találták.

A Sternberg Hangszermanufaktúra Kft.-t 2001-ben alapították és jegyezték be. Üzleti társai a markneukircheni JA Musik GmbH és személyesen Gerhard A. Meinl. Ügyvezeto igazgatóként Juhász Zoltán a cég helyszíni felelos üzemvezetoje, szoros együttmuködésben a JA Musik (és ezen belül természetesen a Sternberg Kft.) két további ügyvezeto igazgatójával, Gerhard A. Meinllel és Jakob Freiherr von Wolff-fal.
A budapesti székhelyu ISC céget kérték fel, hogy a fovárostól nyugatra lévo budaörsi Ipari Parkban (BITEP-ben) egy új gyárépületet építsen, a Sternberg Kft. tervei alapján. Ott, a rézfúvós hangszerek ezüstözésére egy teljesen korszeru galvanizáló berendezést, lakkozására pedig a legújabb sztenderdek szerint készített lakkozó berendezést állít fel a Sternberg Kft., amelyeket a legszigorúbb környezetvédelmi eloírásoknak is megfelelo zsírtalanító áll majd rendelkezésére. A Sternberg kft. tehát rendelkezni fog a hangszerjavítók számára szükséges kisüzemi ezüstözés és lakkozás infrastruktúrájával, amely mindeddig megoldatlan problémát jelentett: e munkafolyamatokat vagy kisebb igényt támasztva, vagy Ausztriában lehetett csak elvégeztetni.
Székhelyül tudatosan választottuk Budaörsöt. A hangszerkészítés a muzsikusokkal való folyamatos együttmuködést, a budapesti Liszt Ferenc Zenemuvészeti egyetemmel való állandó eszmecserét igényli. Másfelol egyszerubb, ha egy ilyen üzem közel van Budapesthez, a hangszerkereskedokhöz és a zene nemzetközi színteréhez.
Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere biztosította a Sternberg Hangszermanufaktúra Kft. számára a lehetoséget, hogy az eredeti városcímert a Joseph Sternberg áruvédjegyben képi módon is megjelenítse. Ezért ábrázol Joseph Sternberg egy magyar kivitelezésu historikus szárnykürtöt úgy, ahogy a középkorban egész Nyugat-Európában vadászhangszerként használatos volt.
A márkanév pontosan az alábbi módon hangzik majd: Joseph Sternberg Budaörs.

2002. február 16-án avatja fel Varga János katolikus plébános Budaörsön a Sternberg Kft. termelési helyszínét. A zenei kereteket ehhez az Ewald Rézfúvós Kvintett szolgáltatja majd. A Sternberg Kft. szerencsésnek érzi magát, mivel itt üdvözölhet a JA-Musik-Gruppe kereskedoit Franciaországból, Németországból, Norvégiából, az Egyesült Államokból és természetesen Magyarországról is.

A Sternberg Kft. tevékenysége a trombiták, szárnykürtök, vadászkürtök, tenor- és baritonkürtök valamint eufóniumok eloállítására irányul. Üzleti alapot jelenleg az az értéknövelo tevékenység ad, amelynek keretén belül a markneukircheni Vogtländische Musikinstrumentenfabrik GmbH-ból szállított hangszeralkatrészekbol kész hangszereket állítanak össze. Ezeket Németországban hitelesítik és onnan forgalmazzák. Az értéknöveléssel párhuzamosan halad a saját, teljes egészében Budaörsön készülo modell kialakítása, amelyet Joseph Sternberg Budaörs márkanévvel látnak el, itt hitelesítenek és Made in Hungary felirattal forgalmaznak. E munkálatok kutatást, fejlesztést és az élvonalbeli magyar muzsikusokkal való szoros együttmuködést igényelnek. E termékek elso szériájára már megjött a felkérés Japánból és Kanadából.
2003-tól rézfúvós hangszerkészíto tanulók képzését is vállalja a Sternberg Kft., amely a rézfúvós hangszerek készítésének sajátos magyar kézmuves hagyományait élesztheti újjá és örökítheti tovább.


A magyar fúvós hangszerkészítés